Yard. Doç. Dr. Kemal KOÇAK’ın Mesajı

Merhaba !.. “ Sarıyahşiliyim ”, “ Sarıyahşili olmaktan mutluluk duyuyorum, Sarıyahşili olmak bana zevk veriyor, Sarıyahşili olmak huzur veriyor “ diyen ve diyebilenler… Sarıyahşili olmak bir ayrıcalıktır. Çünkü, ülkemizdeki yerleşim birimleri içinde sadece bir “ Sarıyahşi “ adı var… Dünden bugüne, dününden rahatsızlık duymadan yarınını inşa etmek; bugün bulunduğu yerden kaçışı geçmişe sığınarak teselli bulmamak; yarını bugünde aramak, yarını bugünden inşa etmek anlayışında olan ve olmak durumunda kalan Sarıyahşililer merhaba… Sarıyahşi, Hz. Mevlana’nın dediği gibi “ Hamdım, piştim, yandım.” evrelerinden “piştim” evresine ulaşmaya çalışmakta olan köy-kasaba-ilçe karışımı bir yerleşim birimi. Sarıyahşi’de, Sarıyahşi’ye dışarıdan gelen ve akrabası olmayan herhangi bir kişi temel ihtiyaçlarını karşılayabilir mi?..Hayır ! Bu durumda Sarıyahşili olmak insanı rahatsız eder. Bu rahatsızlığı mutluluğa dönüştürmenin yolu, rahatsızlığı ortadan kaldırmak ve ihtiyacı karşılayabilir olmaktan geçer…

     İnsan, en üstün değerdir. Kâinat ve kâinatta bulunan diğer varlıklar, insanın varlığını sürdürmesinde birer vesile/araçtırlar. İnsan için zenginlik kaynağıdırlar. Ama bu kaynakları insan için, insan/insanlık yararına kullanmak “ akıl sahipleri”nin sorumluluk anlayışında saklıdır. Sorumluluk ise kendisini, kendisi dışındaki ötekileri kendisi gibi anlamak, tanımak/değer vermek ve bu değerleri mutlu yaşamak uğruna kendisi için çalıştığı gibi ötekileri için de çalışma anlayışını kavramak/benimsemek/adamaktır.
     Kamuran kardeşimiz vesile oldu… Biz aciz de Sarıyahşili türküsünü çalıp söylemeye başladık…Dağarcığımızda olanları, olabilecekleri Sarıyahşililere, Sarıyahşililerle dost/kardeş olanlara sunmak; tepkilerini almak; sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışı sınırları içinde kalmak; kişi/lerin özel hayatlarına girmemek; eleştirici olmak ama asla yıkıcı olmamak; siyasî düşünce ve görüş sahibi olmak ama bütün siyasî görüşlere Sarıyahşi’ye ve Sarıyahşililere yakınlık durumuna göre yakın olmak temel ilkelerimiz olsun dileğiyle…Manevî hazzını Kamuran kardeşimize bırakıyorum…

Yard. Doç. Dr. Kemal KOÇAK beyin Özgeçmişi

( Millî Eğitim Bakanlığı, Kurum Sicil No:178.137, Mebsis No:4017767, Emekli Sicil No:53.424.021 - Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi, Kurum Sicil No: 24583 )

27.03.1953’te Ankara / Şereflikoçhisar / Sarıyahşi’de doğdu..
Sarıyahşi İlkokulunu ( 1965 - 1966 ), Şereflikoçhisar Ortaokulunu ( 1968 - 1969 ), Ankara Erkek İlköğretmen Okulunu ( 1971 - 1972 )bitirdi. 15.11.1972’de Ankara / Keskin / Karafakılı Köyü İlkokulu Öğretmeni olarak Devlet  memurluğuna başladı. Kırıkkale / Yahşihan /Namık Kemal ve Karacaali Köyü ilkokullarında Sınıf Öğretmenliği yaptı.
Askerliğini er öğretmen olarak yerine getirdi. Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümünü (
27.09.1978 ) bitirdi.25.03.1982’de Ankara / Namık Kemal Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmenliğine başladı. Kırıkkale / Hasandede Orhan Demirhan, Kırıkkale Ticaret ve Aydınlıkevler liselerinde Sosyal Bilgiler

( Tarih ) Öğretmenliği yaptı. Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan seçme sınavını kazanarak 8 ay süreli İlköğretim Müfettişliği Hizmet içi Eğitim Kursunu tamamlayıp Eskişehir İlköğretim Müfettişliğine atandı. 06.09.1983 - 22.03.1985 tarihleri arasında İlköğretim Müfettişliği görevini yürüttü.

Eskişehir İlköğretim Müfettişliğinden Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğüne atandı. Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilâtındaki şube müdürlüğü görevine 22.03.1985’te başladı. İlköğretim Genel Müdürlüğünde Teftiş ve Değerlendirme, Disiplin, Mevzuat, Program ve Yayımlar, Araştırma ve Plânlama şube müdürlükleri görevinde bulundu.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Ana bilim Dalı Tarih Eğitimi Bilim Dalında lisans tamamladı (16.02.1987). Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Genel Türk Tarihi Ana bilim Dalında yüksek lisans ( master ) yaptı ( 21.02.1991). Tezi “ Cumhuriyetten Günümüze Tarih Çalışmaları ve Tarih Öğretimi 1923 - 1960 “, tez danışmanı Prof. Dr. Yücel ÖZKAYA’dır.

Girdiği test ve mülakât sınavlarını kazanarak ( 1987 ) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Lisansüstü Uzmanlık Programını tamamladı (30.04.1991).Uzmanlık tezi “ Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının Denetimi “, tez danışmanı Dr. Ömer PEKER’dir.

Bir grup arkadaşı ile birlikte ilk defa Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Teşkilât Analizini yaptı.

14.02.1990’da MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığına atandı. Daire Başkanlığı süresinde İlköğretim Müfettişleri Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Okulöncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin hazırlanmasında, tanıtım ve uygulama çalışmaları kapsamında hizmet içi eğitim kurslarında öğretim görevlisi olarak aktif rol aldı.

UNICEF, UNESCO, Dünya Bankası gibi milletlerarası kuruluşlar işbirliğinde yürütülen Gezici Tarım İşçi Çocuklarının Eğitimi, İlköğretimin Yaygınlaştırılması gibi projelerin hazırlanması ve uygulanmasında, İlköğretim Çevre Eğitimi Öğretmen El Kitabının hazırlanıp yayımlanmasında etkili ve kalıcı hizmetlerde bulundu.

 MEB İlköğretim Müfettişleri Kurulu Başkanlığı Yönetmeliğinin uygulanması kapsamında, İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Sınavının gerçekleştirilmesinde, 25.000 adayın arasından 1500 İlköğretim Müfettişi Yardımcısının seçilip atanmasında etkili rol oynadı.

MEB İlköğretim Kurumları Teftiş Yönergesi ve eklerindeki teftiş formlarını bizzat kaleme alıp düzenledi. Anılan yönerge ve eklerinin uygulamaya konulmasında büyük çaba gösterdi.

17.02.1993’te Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği  ( vekâleten ) görevine başladı. 07.02.1994’te Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği görevine son verilerek Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı mrinde Daire Başkanı olarak görevlendirildi.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Genel Türk Tarihi Bilim Dalında doktora yaptı ( 05.01.1999). Tezi  “ Cumhuriyetten Günümüze Tarih Anlayışı ve Ortaöğretim Kurumlarında Tarih Öğretimi 1923 - 1992 “, tez danışmanı Prof. Dr. Refik TURAN’dır. 03.07.1995- 25.02.1998 tarihleri arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Program Dairesi Başkanlığı görevini başarıyla yürüttü. Daire Başkanlığı süresinde Öğrenci Dergilerinin Eğitime Katkısı ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ), İlkokul Sosyal Bilgiler Programının Değerlendirilmesi ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ), Ortaokul Millî Tarih Programının Değerlendirilmesi ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ), Ortaöğretim Kurumları Türk Dili ve Edebiyatı Programının Geliştirilmesi, İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Programının Geliştirilmesi, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Uygulaması Program Geliştirme alan araştırmalarını gerçekleştirdi. Program Hazırlama ve Geliştirme Kılavuzunun hazırlanmasında etkili oldu.

25.03.1998’de dönemin Millî Eğitim Bakanı Hikmet ULUĞBAY tarafından ( Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Kurul Üyeleri, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Kurul Uzmanları, Eğitim Uzmanları ve Komisyon Üyeleri hakkında Bakanlık Müfettişlerince düzenlenen soruşturma raporunda Daire Başkanlığına eşdeğer bir göreve getirilmesi teklif edildiği hâlde ) Daire Başkanlığı görevinden alınarak Eskişehir İlköğretim Müfettişliğine atandı. 22.09.1998’de Eskişehir İlköğretim Müfettişliğinden emekli oldu.

1998 - 1999 Öğretim Yılında Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesinde ücretli öğretim elemanı olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Osmanlı Tarihi, Türk Kültürü ve Ders Kitaplarının İncelenmesi derslerini okuttu.

01.11.1999’dan itibaren Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana bilim Dalı Öğretim Üyeliği görevine ( Yrd. Doç. Dr. ) devam etmektedir. Sosyal Bilgiler ve Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim dallarında; YA ( Tez Çalışması ve Semineri ),Osmanlı Tarihi III-IV, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, YA ( Avrupa, Orta, Yeni ve Yakın Çağlar Tarihi ), Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi I-II, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme,Sözlü ve Yazılı Edebiyat İncelemeleri, Özel Öğretim Yöntemleri I-II, Seçmeli ( Osmanlı Kültür ve Medeniyeti Tarihi ), Orta, Yeni ve Yakın Çağlarda Türk Dünyası Tarihi, Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi, İnsan İlişkileri ve İletişim derslerini okutmaktadır.

 Çağdaş Eğitim, Sosyal Siyaset, Türk Dünyası Tarih, Türk Yurdu, Sosyal Bilimlerde Araştırma dergilerinde; eğitim yönetimi, tarih öğretimi, ilköğretimin sorunları, program hazırlama ve geliştirme, personel yönetimi alanlarında yayımlanmış bilimsel inceleme ve makaleleri ile Selahattin DİKMEN’le ortak hazıladığı Lise Tarih I, II, III adlı ders / yardımcı ders kitapları bulunmaktadır.

Demokraside Birlik Vakfı ( DE - VA ), Şereflikoçhisar ve Havalisini Geliştirme Vakfı     ( ŞEH - GEV ) ile MEB Sağlık Eğitimi Vakfının kurucu üyesi olup hâlen Şereflikoçhisar ve Havalisi ( Sarıyahşi, Ağaçören, Ortaköy, Kulu ve Evren )ni Geliştirme Vakfı üyeliği yanında Ankaralılar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Geliştirme Derneği ( ASTÖB ) kurucu üyesidir.

Yabancı dili Fransızca olup evli, 3 kız ve 1 erkek çocuk babasıdır.

             Yayınlar:

1. Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri

Kemal KOÇAK, Cumhuriyet Döneminde Tarih Öğretimi ve Tarih Çalışmaları ( 1923 - 1960 ),
Yayınlanmamış Yüksek Lisans T
ezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1991

Kemal KOÇAK, Cumhuriyetten Günümüze Tarih Anlayışı ve Ortaöğretim Kurumlarında Tarih Öğretimi        
( 1923 - 1992 ), Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, A
nkara 1998

2. Ders / Yardımcı Ders Kitapları

Kemal KOÇAK - Selâhattin DİKMEN, Tarih Lise I, Üner Yayınları, Evren Ofset, Ankara 1991
Kemal KOÇAK - Selâhattin DİKMEN,
Tarih Lise II, Üner Yayınları, Evren Ofset, Ankara 1991
Kemal KOÇAK - Selâhattin DİKMEN,
Tarih Lise III, Üner Yayınları, Evren Ofset, Ankara 1991

3. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler

Kemal KOÇAK ve diğerleri, Öğrenci Dergilerinin Eğitime Katkısı ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ), MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara 1995
Kemal KOÇAK, Millî Tarih Programının Değerlendirilmesi ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ), MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara 1995
Kemal KOÇAK ve diğerleri, Program Hazırlama ve Geliştirme Kılavuzu, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara 1996
Kemal KOÇAK ve diğerleri, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Uygulaması Program Geliştirme ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ) 1 - 2, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara 1996
Kemal KOÇAK ve diğerleri, İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Programının  Geliştirilmesi        ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ), MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara 1996
Kemal KOÇAK, “Türkçe Öğretiminde Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri “, İlköğretim Okullarında Türkçe Öğretimi ve Sorunları, Türk Eğitim Derneği XI. Öğretim Toplantısı 25 - 26 Mayıs 1993, Türk Eğitim Derneği Yyaınları, s. 203 -214, 259 - 263, 264 – 265
 

4. Projeler
İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Niteliklerinin Değerlendirilmesi ( Alan Araştırması ), Destek araştırmaları kapsamında imzalanan protokol gereğince MEB EARGED desteğiyle gerçekleştirilmiştir.
İlköğretim Okulu Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Amaçlarının Gerçekleşebilirliği ( Alan Araştırması ), Gazi Üniversitesi Araştırma Fonu desteklidir ( Uygulama aşamasındadır ).

5. Makaleler
Kemal KOÇAK,       “ Türk Millî Eğitim Sisteminde Denetimin Tarihî Gelişimi “, Çağdaş Eğitim, 176 ( Nisan 1992 ), s. 22 - 26
“ Türk Millî Eğitiminde Öğretmen Yetiştirme ve İstihdamı “, Çağdaş Eğitim, 182      ( Kasım 1992 ), s. 17 - 24
“ Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Denetim “,
Çağdaş Eğitim, 184 ( Ocak 1993 ), s. 25 - 29
“ İlköğretimde Karşılaşılan Başlıca Sorunlar “, Çağdaş Eğitim, 188 ( Mayıs 1993 ), s. 13 - 18
“ İlköğretim Kurumlarında Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi “,
Çağdaş Eğitim, 189 ( Haziran 1993 ), s. 18 - 25
“İlköğretim Okulları Türkçe Eğitim Programının Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunları “, Çağdaş Eğitim, 192 ( Ekim 1993 ), s. 17 - 21
“ 1930’lardan Sonra Tarih Anlayışında Gelişmeler “, Çağdaş Eğitim, 206 ( Ocak 1995 ),   s. 19 - 23
“ Ata
türk’ün Tarih Hakkındaki Düşünceleri I “, Çağdaş Eğitim, 207 ( Şubat 1995 ), s. 23 - 25
“Atatürk’ün Tarih Hakkındaki Düşünceleri II “,
Çağdaş Eğitim, 208 ( Mart 1995 ), s. 6 - 8
“ Öğrenci Dergilerinin Eğitime Katkısı ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ) I “, Çağdaş Eğitim, 232 ( Mayıs 1997 ), s. 14 - 18
“ Öğrenci Dergilerinin Eğitime Katkısı ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ) II “,
Çağdaş Eğitim, 233 ( Haziran 1997 ), s. 17 - 19
“ Öğrenci Dergilerinin Eğitime Katkısı ( Alan Araştırması - Ankara Örneği ) III “, Çağdaş Eğitim, 234  ( Temmuz - Ağustos 1997 ), s. 29 - 35
“ Türk Millî Eğitiminde Öğretmen Yetiştirme ve İstihdamı “, Sosyal Siyaset, 9  Eylül 1991 ),    s. 37 - 46
“ Başlangıçtan Cumhuriyete Kadar Türk Tarihçiliği “, Türk Dünyası Tarih Dergisi, 73     ( Ocak 1993 ), s. 11 - 21
“ Atatürk ve Türk Tarih Tezi “,
Türk Dünyası Tarih Dergisi, 74 ( Şubat 1993 ), s. 14 - 25
“ XIX. Yüzyılda Türk Tarihçiliği “,
Türk Dünyası Tarih Dergisi, 91 ( Temmuz 1994 ), s. 36 - 43
“ İslâmiyetten Önceki Türk Devletlerinde Hâkimiyet Anlayışı ve Hükümdarlık “, Türk Yurdu, 68 ( Nisan 1993 ), s. 51 - 53
“ Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Denetim I “, Sosyal Bilimlerde Araştırma, 1    ( Kasım 1991 ), s. 39 - 44
“ Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Denetim II “, Sosyal Bilimlerde Araştırma, 2 - 3  ( Aralık 1991 / Ocak 1992 ), s. 37 - 40
“ Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Denetim III “, Sosyal Bilimlerde Araştırma
, 4 ( Şubat 1992 ),  s. 32 - 46
“ Osmanlıdan Cumhuriyete Tarih Anlayışı “,
Ülke, 37 ( Mayıs 1999 ), s. 27-36 
“ Osmanlıdan Cumhuriyete Tarih Anlayışında Kurumlaşma “, Millî Eğitim, 143 ( Temmuz - Ağustos - Eylül 1999 ), s. 112 -117
“ 1983 Ortaöğretim Kurumları Tarih Programının Değerlendirilmesi ( Alan Araştırması – Ankara Örneği )
“,

Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt : 8, Sayı:1 ( Mart 2000 ), s. 141 – 180
“ Osmanlıdan Cumhuriyete Tarih Anlayışı “, Türk Dünyası Araştırmaları, 125 ( Nisan 2000 ), s. 67 – 82
“
Cumhuriyetten Günümüze Tarih Anlayışı “, Türk Dünyası Araştırmaları, 128        ( Ekim 2000 ), s. 25 – 35
“
Osmanlıdan Cumhuriyete Tarih Anlayışında Kurumlaşma “, Türk Dünyası Araştırmaları, 129 ( Aralık 2000 ), s. 19 – 27
“ 1998 İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Programı Genel Amaçlarının                     ( Gerçekleşebilirliği ) Değerlendirilmesi (Alan Araştırması- Kastamonu Örneği ), “, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt : 10, Sayı:1 ( Mart 2002 ), s. 133 – 162