Aytekin ÜNSAL

Genc yazarimiz Sayin Aytekin Ünsal 1978 yılında İstanbul da doğmuştur.İlköğretim ve Orta öğretimini Ankara da tamamlamıştır.(Nazife Hatun İlkokulu, İrfan Baştuğ ilkokulu, Cebeci Orta Okulu, Ankara Lisesi). 1997 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünde öğrenimini devam ettirmiş ve 2001 yılında üstün bir başarıyla mezun olmuştur.2003 yılında Bitlis iline bağlı Tatvan ilçesinde eğitime yaptığı hizmetlerden dolayı takdir edilmiştir.Yazar, Açı Dershanelerinde Psikoljik danışman ve ölçme değerlendirme uzmanı olarak çalışmaktadır. Yazarimiz Sipahiler köyüne kayıtlı. Ahmet ÜNSAL’in torunu ve Mustafa ÜNSAL’in oğlu. Anne tarafı ise yine Sipahiler köyünden; Doğangüzel'lerden.

...Dünden  Bugüne...

Arsiv

Yazarimizin Resimleri

ÖSS’DEN ÖYS’YE DOĞRU….                     (09.04.2005)

 08.04.2005 tarihinde CNNTÜRK kanalında yayınlanan “Editör” programında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in öğrenci seçme sınavı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan,öğrenci seçme sınavında sorulan soruların lise 1 ve lise 2 müfredatını temel aldığını,lise 3 konularını kapsamadığını,bu yüzden öğrencilerin çoğu dersi sınavda yer almadığı için önemsemediğini,sınav sisteminin değişmesi gerektiğini ifade etti. Sınavda sorulan soruları da ÖSYM’nin hazırladığını belirten Bakan Çelik,Öğrenci Seçme Sınavı sisteminin gelecek yılda değişebileceğinin sinyalini verdi. Bakan Çelik,geçmiş yıllarda yapılmış olan ÖYS tarzında ve ÖYS konuları kapsamında soruların yer alması gerektiğinin altını çizerek ,gelecek yıl ÖYS olabilir mi sorusunu akıllara getirdi.

ÖYS NE KAZANDIRIR, NE KAYBETTİRİR?

  Şimdiye kadar Öğrenci Seçme Sınavı hakkında bir çok eleştiriler yer almaktaydı. Öğrenci seçme sınavında binlerce lise mezunu “sıfır” puan almıştı. Bakan Çelik çoğu konu da haklı gözüküyor. Lise 3 müfredatının sınavda yer almaması,öğrencilerde okulda ki bu dönemin boşuna okunduğu izlenimini doğruyor. Peki,ÖYS’ye geri dönüş bize ne kazandırır ne kaybettirir?

  Öncelikle iki turlu bir sınav mı yoksa ÖYS tarzın da tek bir sınavdan mı söz etmeliyiz? Bu konu da öncelik tek ve ÖYS tarzında bir sınavdır. Bu öğrencilerin ders çalışma konusunda kapsamın genişlemesi ve “bilgi”nin hakim olduğu sorulara hazırlıklı olması gerektiğini gösterir. Şu andaki sisteminin Milli Eğitim Bakanlığını rahatsız ettiği apaçık ortadır. ÖSYM ve MEB bu konu da ortak bir çalışma yürütmesi gerekmektedir.

  Orta da bir gerçek var ki o hiç değişmeyecek.Sistemler değişse de öğrencilerin “dershanelere” gitmesi engellenemeyecektir. Okullar da öğretilenler ister istemez unutulmaktadır. Bu konuların tekrarı ve eksik konuların tamamlanması için (sınavda başarıyı yakalamak için de) özel dersler bir zorunluluk gibi görünmektedir.

  ÖYS’ye geçiş yine öğrencileri etkileyecek,bu yıl sınavda başarılı olamayıp gelecek yıl sınava hazırlanacak öğrenciler karşılarında  kapsamlı ve “bilgi” ağırlıklı sorularla karşılaşacaklarından bocalayacaklar,ilk defa hazırlananlar ise son dönemdeki konuları önemsemediklerinden konuları anlamakta zorluk çekeceklerdir.

 Bu yıl ÖSS’de başarılı olanlar çok şanslı olabilir,gelecek yıl bir bakarsınız sistem değişmiş. Bu dönemde ÖSS’ye hazırlanan arkadaşlara kalan ayları çok iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.. Sevgilerimle

            
           Aytekin ÜNSAL
Rehberlik ve Ölçme Değerlendirme Uzmanı